Caparezza V: La caduta di Atlante

atlas_w3_large

 

 

Català

 

Acabat de néixer Júpiter em va regalar una esfera safir, em digué: “Tingues-ne cura, és una filla que t’encomano”. L’he tinguda sobre el coixí fins al matí i estava disposat a tot, fins i tot al martiri. De petit era una piloteta que jo duia a classe, esperant que el profe de llatí no me la tragués. Creixia d’any en any, s’estava fent gran: primer pilota de futbol, després pilota de basquet. Va esdevenir un globus que girava en sentit horari, més que un home semblava un femer. Vaig ser obligat a dur-lo com una motxilla, pel pes encara els ulls sortits, semblo Igor. Era feliç per tenir aquell món amb les riberes, superhome com Nietzsche, després arribà el cop com una empenta a les nostres vides, tenia el cos de Juno però el seu nom és Dike.
TORNADA: Del dia en què em va caure el món a sobre, ho recordo tot, fins i tot hora i lloc, el contracop, després la pressió al coll (3).
Dike, una deessa per a molts, una angoixa per als impius, una bena als ulls que es lliga pels extrems. Del planeta li vaig agafar una rosa dels vents, imaginava els nostres rostres de parella en els lents. Ella era la justícia que no es dona, jo qui la festeja, que és allà, que no cedeix. Estava enamorat, mel, i entenia bé que no aconseguiria beure l’hidromel. “Hola, em dic Atles” -pit ample, àmfora- “Deixo totes les noies, amb aquest cos, afòniques. I tu, seràs meva. Et vull damunt, càmfora. Puc donar-te el món, el món, no la metàfora!” Va dir: “No soc de ningú, ni tan sols d’Ulisses, i soc clara i ferma com els estels fixos. Utilitzes la força i la riquesa per a les teves conquestes? No ets més fort ni més ric, ets només més trist!”.
TORNADA
“Per tant refuses l’intercanvi de fe? Gairebé m’insultes mostrant-me els mitjans? Aixeca’t la bena, mira’m a la cara i venera’m, lady, pel meu tamany creus que no tinc Venus als peus?” I ella “Enrere, ara, bàrbar! Que seguis al tron o a la pedra de l’escàndol, a mi, m’interessa poc el teu planeta bell i vàndal, abans em dono foc, soc més feliç dins el Tàrtar!” I en aquell punt soc jo qui no hi ha vist clar… (l’ha estreta al coll (3)). La dea que escapa sobre l’empedrat és el darrer record, jo que caic, esclafat pel món mentre la persegueixo. Atles i Dike, amor i psiche, terra i justícia, fi de la història, fi de la relació.
TORNADA.

 

0*drxCYhNcNpdvV6eu

 

Castellano

 

 

Acabado de nacer Júpiter me regaló una esfera zafiro, me dijo: “Cuídala, es una hija que te encargo”. La tuve sobre la almohada hasta la mañana y estaba dispuesto a todo, hasta al martirio. De pequeño era una pelotita que llevaba a clase esperando que el profe de latín no me quitase. Crecía de año en año, se hacía grande: primero balón de fútbol, después pelota de básquet. Se hizo un globo que giraba en sentido horario, más que un hombre parecía un estercolar. Fui obligado a llevarlo como una mochila, por el peso todavía ojos saltones, parezco Igor. Era feliz por tener aquel mundo con sus ribas, superhombre como Nietzsche, después llegó el golpe como un empujón a nuestras vidas, tenía el cuerpo de Juno pero su nombre es Dike.
ESTRIBILLO: Del día en que me cayó el mundo encima, lo recuerdo todo, hasta la hora y el sitio, el contragolpe, después la presión en el cuello (3).
Dike, una diosa para muchos, una angustia para los impíos, una venda en los ojos que se ata por los extremos. Del planeta le cogí una rosa de los vientos, imaginaba nuestros rostros de pareja en los lentos. Ella era la justicia que no se da, yo quien la corteja, que está allí, que no cede. Estaba enamorado, miel, y entendía bien que no conseguiría beber el hidromiel. “Hola, me llamo Atlante” -pecho ancho, ánfora- “Dejo a todas las chicas, con este cuerpo, áfonas. Y tú, serás mía. Te quiero encima, canfora. Puedo darte el mundo, el mundo, ¡no la metáfora!” Dijo: “No soy de nadie, ni siquiera de Ulises, soy clara y firme como las estrellas fijas. ¿Usas la fuerza y la riqueza para tus conquistas? ¡No eres ni más fuerte ni más rico, eres solo más triste!”.
ESTRIBILLO
“¿Por tanto rechazas el intercambio de fe? ¿Casi me insultas mostrándome los medios? Levántate la venda, mira la cara y venérame, lady, por mi tamaño crees que no tengo a Venus a mis pies? Y ella “¡Atrás ahora, bárbaro! Que te sientas en el trono o en la piedra del escándalo, a mí, me interesa poco tu planeta bello y vándalo, antes me pego fuego, ¡soy más feliz en el Tártaro!”. Y en ese punto soy yo quien no ha visto claro… (la ha cogido del cuello (3)). La diosa que escapa sobre el empedrado es lo último que recuerdo, yo que caigo, aplastado por el mundo mientras la persigo. Atlante y Dike, amor y psiche, tierra y justicia, fin de la historia, fin de la relación.
ESTRIBILLO

 

 

952

1 Comment

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.