«El jardí dels Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

el-jardi-dels-finzi-contini_9788484379706

 

Ferrara, petita ciutat italiana, és al centre de la història. El destí dels Finzi-Contini ja se’ns diu de bon començament. Com un grec antic que va a veure una tragèdia al teatre però que, bo i sabent el final, s’hi queda per a veure com va tot, com es desenvolupa tot plegat, el lector d’aquest llibre de Bassani passa les pàgines per tal d’arribar a una darrera paraula que ja coneix.
L’autor descriu aquí la societat hebrea de Ferrara poc abans de la Segona Guerra Mundial, amb un petit salt temporal des de la infància del protagonista fins a la seva primera joventut, l’any en què tot va semblar trontollar, el 1939.
La societat hebrea d’aquesta ciutat és trasbalsada per les lleis racials promulgades pel govern feixista de Benito Mussolini, però tu, com a lector, ho notaràs només de biaix. Malgrat que és per tot arreu, que afecta tots i tothom, la mirada del protagonista està focalitzada en una altra cosa: Micòl.
Micòl és la filla dels Finzi-Contini, família hebrea burgesa que viu en una gran casa allunyada no només de la societat ferraresa sinó també de la comunitat jueva dels voltants. Micòl i el seu germà, l’Alberto, no van estudiar mai amb els altres nois. Sempre van viure al marge de tot. Potser per aquesta raó la Micòl és una dona moderna, independent, intel·ligent. L’amor amb el protagonista no serà fàcil, si és que arriba a ser.
Quan el lector està més concentrat en la història del protagonista i Micòl, en el si passa o no passa, arriben les sorpreses. No t’ho esperes, com no s’ho esperaven ells, però de sobte tot canvia. No hem d’oblidar en quin moment històric passa tot. No ho hem d’oblidar. No ho hem de repetir.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.